Društvene mreže

ANALIZA: Like za Dislike dugme?

Facebook_like_dislike

Facebook je popustio! Godinama, najtražajniji dodatak koji su korisnici ove društvene mreže sanjali i priželjkivali je Dislike dugme. Dugo su svi odolevali da odgovore na sve zahteve korisnika, ali izgleda da je i gigant kao što je Facebook popustio pod naletima korisnika. Web inženjer za vas analizira koliko je ovo pametan potez i šta bi sve moglo da se dogodi.

Dosadašnji naleti za uvođenje Dislike dugmeta

Svake godine postavlja se isto pitanje i nastaje ista polemika. Da li treba da se uvede Dislike dugme. Poslednji naleti bili su krajem prošle godine kada su kritičari nameravali da podstaknu raspravu o uvođenju čuvenog dugmeda. Tada, Mark Cukerberg je odbio da komentariše i prešlo se na druge teme i inovacije.

Nekoliko godina pre toga, 2010. pojavilo se lažno Dislike dugme i trač o tome da je ta opcija tada uvedena. Naravno, te informacije su brzo odbačene i nekoliko validnih argumenata navedeno je zašto nije dobro uvesti ovu opciju.

Pokazati podršku i prihvatanje je ok, ali…

Džastin Rozenštajn, izumitelj tog čuvenog Like dugmeta, na predavanju na Stenfordu rekao je da je namera uvođenja dugmeta bila davanje odobravanja i podrške korisnicima i njihovim objavama. Kada je razmišljao na koji način bi to bilo najlakše uraditi odlučio se za jedno dugme, najpoznatiji palac na svetu. Na pitanje da li je pametno uvesti to čuveno Dislike dugme, rekao je da bi svaka opcija koja bi imala kao potencijalni problem izazivanje mržnje i njeno odobravanje bila pogubna za društvenu mrežu. Recimo da bi ta opcija bila vetar u leđa popularnim „hejterima“.

Uticaj na reklamiranje na Facebook-u

Ukoliko ova opcija bude bila dozvoljena za sve objave, pa čak i za one plaćene, postavlja se pitanje koliko je pametno plaćati objave? Naravno, najvažnije je dobiti odobravanje, ali ima i onih kompanija i pojedinaca koji ne bi želeli da rizikuju. Ono što je istina jeste da će sve marketinške kampanje dobiti pravu sliku o svojoj kampanji – što ponekad i nije toliko dobro.

Dodvoravanje korisnicima

Facebook će uvođenjem Dislike dugmeta potpuno da se dodvori svojim korisnicima. Neverovatno je da uvode opciju koju su godinama odbijali iz više nego racionalnih razloga. Drugo, kultura koja se, od uvođenja društvenih mreža, zasniva na augmentovanju tuđih ispada i „sramote“, nije spremna za uvođenje ove revolucionarne opcije. To bi samo značilo da će objave biti još površnije, kada je njihov kvalitet i iskazivanje ličnog stava u pitanju. Jer, ko voli da bude javno obeležen lošim recenzijama i Dislike dugmetom?

Svideće vam se i sledeće
1-KgpUqKMJ89Ewnew7MZfbDQ
Periscope – nova stranica online komunikacije
CMnGDo_WsAAcfPo
Zabrljali ste nešto na poslu? Pridružite se #FieldWordFail

Ostavite komentar

Vaše ime*
Vaša stranica

Vaš komentar*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>